Veľký adventný kalendár s dopravou zadarmo! Pozrite si celú našu vianočnú kolekciu.

Zle sa vám mixuje? Niečo nefunguje? Skúste si prosím Mixit pustiť napríklad v prehliadači Edge, my to zatiaľ opravíme. Ospravedlňujeme sa!

Mixiťáci: Vývojárka Lada

 V dnešnom príspevku by sme Vám radi predstavili našu vývojársku čarodejnicu Ladu, ktorá má na svedomí jedinečné chute, ktoré Vám Mixit prináša. Lada nám prezradila, ako sa k vývoju dostala a čo taká vývojárka v Mixite bežne robí. Príjemné čítanie :)

 Ako si sa k vývoju dostala?

 Potraviny a ich vývoj boli môj sen od mala. Ako malé dievča som mala dosť maškrtný jazýček a bavilo ma ochutnávať rôzne chute. Celkovo ma zajímalo, aké potraviny jem, odkiaľ pochádzajú, ako sa čo robí a tak som skúšala a miešala kombinácie chutí. Nechcela som sa však stať kuchárkou, takže tá voľba vývoja bola jasná. 

 Akú odbornosť je treba k tomu, aby sa človek stál vývojárkou potravín?

Ja som išla na strednú školu so zameraním na prírodovedné lýceum, kde som sa hlavne venovala práve chémií v jedle, biológií a celkovo kvalite. Ďalej som pokračovala na Českej Zemědělskej Univerzite na odbore kvalita potravín a spracovanie poľnohospodárskych produktov. Keďže vývoj je najmä o ochutnávaní, počas štúdia som absolvovala aj niekoľko predmetov so senzorikou spojených. A samozrejme mám množstvo skúšok zameraných na senzorický panel či organoleptiku. V praxi vyzerali testy napríklad tak, že máte vedľa seba tri vzorky, ktoré sa líšia len jemne v odtieni farby a vy ich musíte zoradiť od najsvetlejšej po najtmavšiu, to isté so slanosťou, kedy porovnávate napríklad vzorky s veľmi malou odchýlkou hmotnosti soli. Je to najmä o cviku.

 Ako si sa dostala k Mixit?

Pracovala som ako vývojár v Bagetérií Boulevard a premýšľala som, čo ďalej. Úplnou náhodou na mňa vykukol inzerát, že Mixit zháňa vývojára. Keďže som túto firmu poznala a bola som jej pravidelný zákazník, tak ma nadchla myšlienka, že by som mohla zasahovať a ovplyvňovať smer chutí, kam sa bude Mixit uberať.

 V čom sa líši vývoj müsli a vývoj bagiet?

Vývoj je tu úplne iný. Mám širokú škálu surovín a zároveň i veľké portfólio výrobkov od müsli, kaší, tyčiniek až po pečené produkty. Takže každý deň môže človek pracovať na výrobe iného výrobku. Veľmi častá otázka je, ako sa mi darí z týchto surovín robiť stále nové mixy, ktoré chutia tak odlišne. No a to je práve to moje tajomstvo :-)

 Ktorá časť ťa na vývoji najviac baví?
Na vývoji ma najviac baví variabilita a kreativita, každý deň je iný. Keď mám šialenú chuť na niečo dobré, idem vyvíjať a skúšať chute, keď práve hlad nemám tak hľadám inšpiráciu online alebo o výrobkoch diskutujeme s celou 'rodinou Mixiťákov' - tu sa na vývoji totiž podieľajú všetci. Bavia ma taktiež aj ochutnávky. Pravidelne sa schádzame, zamestnanci ochutnávajú prototypy a potom často chodia s mištičkou na dupľu. Rada vidím, že chutí a Keď spojíme všetky sily dohromady.

 Hovorila si, že ťa baví tá kreativita, kde teda čerpáš inšpiráciu a ako ten proces vyzerá?

Moja inšpirácia je naozaj maškrtný jazýček, kedy si podľa nálady skúšam rôzne kombinácie a testujem. Potom sú to taktiež zákazníci, mám radosť, keď píšu, že by sme mali vyskúšať nové potraviny. Napríklad nedávno sme pridávali na podnet zákazníčky rakytník v jablkovej šťave, nechceme totiž rafinovaný cukor. Teraz ho môžete nájsť v Müsli zdravo: Rakytník, ale aj v ponuke vlastných mixov - tu na mixit.sk sa vlastne vývojárom môže stať každý z Vás a vyskúšať si rôzne kombinácie. Nekonečná inšpirácia prichádza tiež z nášho skvelého tímu :) V neposlednom rade aj z navštevovania obchodov, často napríklad pozorujem ľudí pri regáloch, a to čo končí v ich košíku. 

vývoj produktov v Mixit

 Čo sú aktuálne letné hity a čo prinesie jeseň/zima?

Hitom celého tohto roku je slaný karamel, my aktuálne máme müsli, granolu, ale aj veľmi obľúbené praclíky. Celkovo tieto sladko-slané chute vidím ako veľký trend, trochu soli do niečoho sladkého jednoducho dodá danej potravine šmrnc a jedinečnú chuť. 

No a čo vidím ako trendy do konca roku? Ja osobne si myslím, že to bude prekrývanie chutí do kyslasta, klasické chute doplnené napríklad pomarančom alebo limetkou.

 Máš nejaké obľúbené suroviny/produkty, s ktorými pracuješ?

Čo sa týka surovín týka, tak mám asi najradšej lyo ovocie konkrétne potom jahody a maliny. A medzi produktami sú moje najobľúbenejšie oriešky z pece a lyofilizované syry, ktoré sú bestseller aj u zákazníkov. Celkovo slané chute do môjho príchodu v Mixite vôbec neboli v ponuke. Vďaka čakankovej vláknine nám korenie drží na orieškoch a môžeme tak experimentovať s rôznymi chuťami, ako napríklad hľuzovka. Momentálne máme v ponuke 8 druhov. V slanom sortimente nájdete aj zeleninovú kašu lezca Adama Ondru.

 Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Ako som spomínala, úplne bežný deň tu v Mixite nikdy nemám. Vývoj by sa dal rozdeliť na tri časti. Keď mám chuť na dobroty, tak idem do svojho labáku, nazbieram si suroviny a idem vyvíjať. Skúšam kombinácie tak, aby to bolo chutné, ale aby to aj pekne vyzeralo. Tá druhá časť je externá, kedy chodím do výroby do podnikov, kde majú napríklad trochu iné technológie, ako máme my. A tá posledná časť je vývoj s našimi ambasádormi a slávnymi osobnosťami, ako napríklad Adam Ondra, Dva Tátové alebo Kristýna z MasterChefa.

miešanie surovín pri vývoji produktov v Mixit

 Ako je to s ochutnávaním? 

Ochutnávky sú obľúbenou aktivitou všetkých Mixiťákov. Pravidelne organizujeme senzorické porady, kam prinesiem pripravené vzorky na ochutnávku spolu s protokolmi ku každej vzorke. Hodnotiacim dám inštruktáž, čo majú v chuti hľadať a chcem poznať ich názor a oni potom známkujú, hodnotia a porovnávajú napríklad aj so staršími verziami produktov. Ak produkt prejde cez ochutnávku, tí poslední, kto im dá zelenú, sú sami majitelia. 

Ako vyzerá taká cesta produktu?

 Toto je tiež veľmi individuálna vec. Doba vývoja sa môže líšiť od jedného týždňa až do pol roka, záleží na strojoch, technológií, surovinách a podobne. V ideálnom prípade by to vyzeralo asi takto: začína sa zberom surovín, miešaním, skúšajú sa chute, prejde to cez niekoľko porád a po schválení sa začne vyrábať. Legislatíva, etikety, grafika sú potom finálne kroky. Doba sa líši, pretože riešim chuť, ale napríklad i hmotnosť a praktickosť v balení. Malé suroviny, ako sú napríklad chia semienka, prepadávajú dole, naopak lyo ovocie sa drží navrchu takže aj pri tomto treba nájsť balans, fyziku jednoducho neoblafneme.

 Čím sú Mixit produkty kvalitné?

V Mixite používame kvalitné suroviny od preverených dodávateľov. Spolu s kvalitárkou denne kontrolujeme sklady a chodíme za dodávateľmi. Ak sa nám niečo nezdá, hneď zastavujeme výrobu a ideme problém riešiť. Ďalšie „oči“ sú pracovníci výroby, ktorí pri výrobe kontrolujú každú surovinu. Tým, že sú suroviny 100 % prírodné, je spracovanie a uchovávanie samozrejme komplikovanejšie. Ako v obchode je banán zakaždým inak žltý a zatočený, tak aj tu sú naše jahody možno raz menšie a raz zase väčšie. Takže tá variabilita v produkte je, avšak kvalitu neznižujeme. Nepoužívame umelé farbivá ani podobných pomocníkov.

Blížime sa ku koncu, čo by si nám ešte povedala o rôznych diétnych smeroch? Ako sa to prejavuje pri vývoji produktov?

My si samozrejme uvedomujeme, že napríklad vegánstvo či low-carb diéta sú aktuálne trendom, a preto sa ľuďom vždy snažíme vychádzať v ústrety. Máme kategórie vegan, bez lepku, extra proteín produkty, bez cukru a podobne. S produktami ideme aj do slana, či už sú to oriešky z pece alebo syry. Toto sú väčšinou produkty, ktoré vznikli aj na základe dopytu našich zákazníkov. Sledujeme trendy a naozaj inovujeme.

 Ďakujeme Lade za rozhovor! 

Späť na všetky články

0 Komentárov k článku Mixiťáci: Vývojárka Lada


Komentár

Ďalšie články

0 Košík Hore